Mi történik a pszichológusnál?

Minden találkozás egyedi: személyiség- és helyzetfüggő. Sokan részben emiatt tartanak a pszichológussal való találkozástól. Mivel nem tudják, mi fog ott velük történni, nem mernek belevágni. Ezzel a bejegyzéssel igyekszem Önnek némi támpontot nyújtani, hogy ne az ismeretlentől való félelem álljon a segítségkérés útjába.

A kötetlen konzultáció fontossága

Ha úgy érzi, hogy elakadt az életében vagy nehéz érzelmi problémával kell szembenéznie, akkor érdemes elgondolkodnia pszichológus segítségén. Ezzel kapcsolatban nagyon fontos kiemelnem, hogy olyan pszichológussal dolgozzon együtt, akivel megvan az összhang. Mások vagyunk, változó, hogy ki, milyen személyiségű emberekkel érzi jól magát, kinek tud megnyílni.

Én mindig bátorítom a hozzám fordulókat, hogy egyeztessenek több kollégával előzetesen telefonon vagy egy kötetlen konzultáció keretein belül. Már ezekből a beszélgetésekből is sok minden kiderül, az ember érzi, kivel volt meg a közös hang.

Hogyan dolgozom?

Ha valaki eljön hozzám egy ülésre, először mindig együtt értékeljük a jelenlegi helyzetet, megpróbáljuk kideríteni, mi okozhatja a problémát és azt, mit szeretne elérni a jövőben. Ezután tudunk elkezdeni azon dolgozni, hogy milyen megoldási lehetőségek jöhetnek szóba, hogyan tudunk elindulni az úton.

Azaz elmondom, hogy az én véleményem szerint mi okozta a problémát, az mi miatt áll fenn és a legfontosabb, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy megoldódjon. Természetesen nem arról van szó, hogy megmondom Önnek, mit tegyen, sokkal inkább arról, hogy többféle megoldási lehetőséget, utat mutatok annak érdekében, hogy az Önhöz leginkább illőt választhassa.

Általában pszichológiai szupportív terápiát alkalmazok, rendszerszemlélettel, illetve az úgynevezett kognitív viselkedésterápiával dolgozom, azaz olyan új stratégiákat tanítok Önnek, amik használatával leküzdheti a nehézségeit. Ez általában 8-20 megbeszélést vesz igénybe, heti egyszer, egy órában.

Nagyon fontos, hogy a folyamat során mindig az Ön igényei, előrehaladása van a középpontban. Semmi sem kötelező, nincsenek előírások, hogy mennyi idő alatt, hova kell eljutnia. Mások vagyunk, így a megoldások is mások, amikre szükségünk van. 

Az ülések fontossága

Az ülések tehát személyre szabott. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy minél többen megértsék, hogy segítséget kérni érdemes. Ez a munka nem egyszerű, de az ott tanultak segítségével most és a későbbiekben is rendelkezhet megoldási technikákkal, ha probléma merülne fel.

Ha tehát úgy érzi, segítségre van szüksége, keressen bizalommal a +36 30 282 3619-es telefonszámon vagy e-mailben: info@adventureflow.com.