Sütő Edina, UK reg. pszichológus

SÜTŐ EDINA
UK regisztrált szakpszichológus
+36 30 282 3619

Gyakran ismételt kérdések és válaszok

Igen. Kérem, hogy hívjon fel! Ne csak engem, de ajánlott több kollégánál is érdeklődni. A néhány beszélgetés után fogja tudni eldönteni, hogy valószínűsíthetően kivel fog tudni a leginkább együtt dolgozni. Pár mondatban mondja el miben kéri segítségemet! Ezt e-mailben is megteheti. Az előzetes hívás mindkettőnknek lehetőség arra, hogy a problémát röviden felvázolva eldöntsük, online vagy személyes találkozó a preferált, illetve, hogy a probléma szakmai kompetencia határaimon belül van-e, vagy intézményes hátteret, társszakembert kíván.

Igen. Jelenleg csak Székesfehérváron fogadom gyermek és felnőtt klienseimet személyesen hétfőnként. 

Az elmúlt 15 évben, az online ülések mellett személyesen fogadtam klienseimet Budapesten az V. kerületben, London, Hammersmith-Fulham részében és Dublin 3. és 16. kerületeiben.

Igen. A Skype program használata legalább annyira biztonságos, mint a személyes találkozások. Az viszont, igaz, hogy 100% titoktartásra nem tudok garanciát vállalni online felületen. Egyes esetekben ez a személyes találkozások alkalmával is fennáll, például meglátják, hogy belép a rendelőbe vagy a szoba nincs megfelelőképpen szigetelve és áthallatszik, vagy kiszűrődik a hang. A felsoroltak extrém esetek. A Skype-ról Skype-ra történő videó- és telefonhívás, illetve adatcsere titkosított ugyan, de 100% garanciát nem tud vállalni. A titoktartást és a hatékonyságot minden más eszközzel és megállapodással biztosítjuk, így törekszünk a 100% felé.

Igen. 2009 óta dolgozom klienseimmel Skype-on és telefonon is a személyes találkozások mellett. Skype-on találkozni klienseimmel legalább annyira hatékony, mint személyesen. Az állapot felmérése, az egyik legfontosabb része munkánknak, éppen ezért, ha lehetőség van rá, akkor az első alkalmat érdemes személyes találkozóvá tenni. 

Magyarországi használatra nem állítok ki pszichológiai véleményt bírósági vagy egyetemi eljárásokhoz. Ki tudok viszont állítani munkánkról igazolást.  

UK használatra, mint UK regisztrált szakpszichológus, állítok ki igazolást iskolai, egyetemi tanulmányi, munkahelyi teljesítményt befolyásoló pszichés körülményekről, amennyiben ez indokolt. Ennek az indokoltságnak a felméréséhez legalább 4-5 találkozó szükséges. (letter to confirm exceptional circumstances) Bírósági eljárásokhoz, UK használatra, szintén nem állítok ki pszichológiai véleményt.

Az ülések szigorúan titkosak. Ez alól vannak kivételek: amikor meggyőződésem van arról, hogy a kliens önmagára veszélyt jelent, vagy valaki másra nézve jelent veszélyt; vagy a kliens bántalmazást, elhanyagolást tár fel gyermekre vagy sajátos nevelési igényű személlyel kapcsolatban. Ekkor harmadik felet be kell hogy vonjak a folyamatba, de ezt előzőleg megbeszélem a klienssel. Információkat megoszthatok szupervízióban, ami folyamatos szakmai felügyeletet jelent egy tapasztaltabb, szupervízióra képzett, másik pszichológussal.

Amikor valaki úgy dönt, segítséget kér pszichológustól, mert úgy érzi, hogy segítségre, külső, objektív nézőpontra van szüksége, nagyon fontos, a terápiás munka eredményessége szempontjából, hogy a találkozások rendszeresek legyenek. Amikor személyes kapcsolatokkal, életeseményekkel dolgozunk az állandóság elengedhetetlen. A nagy változások közepette az állandóság, az elköteleződés, a felelősségvállalás biztonságérzést teremt, mely alapja a terápiás munkának. Kéthetenkénti ülésekre is van lehetőség, amennyiben így döntünk.

Általában akkor, amikor Ön eléri a munkánk kezdetén kitűzött terápiás célját. Ettől függetlenül,  Ön bármikor dönthet úgy, hogy befejezi a terápiát. Amennyiben Ön úgy dönt, hogy nem kívánja folytatni a terápiát, kérem, hogy legyen 1-2 alkalmunk a befejezésre, így van lehetősége lezárni a felépített terápiás kapcsolatot. A lezárás nagyon fontos, hiszen ez a mintája az életbeni kapcsolataink lezárásainak is. A terápia befejezése, külön együttes munkát jelent és igényel. Sokszor megtörténik az, hogy a lezáró alkalmak során megosztott tapasztalatok előremozdító, katalizáló hatásúak. Elég gyakran van úgy, pontosan az újszerű tapasztalatok miatt, hogy mégsem zárjuk le a munkát. Máskor pedig lezárjuk ugyan, de a terápiát a kliens már egyedül folytatja a lezáró alkalmak újszerű tapasztalatával.

Ha bármilyen okból kifolyólag (betegséget is beleértve) Ön vagy gyermeke nem tud megjelenni a megbeszélt időpontban, fizetési kötelezettség terheli, ami a díj egésze. Ez azért van így, mert az egyeztetett időpontban a helyet fenntartom az Ön számára és rendelkezésre állok, másnak nem adom ki a terápiás órát.

Fizetési kötelezettség nélkül tudja lemondani az időpontot legalább egy héttel az ülés előtt.

Nem. Mint pszichológus, nincs hatásköröm gyógyszert felírni. Ha azt látom jónak, hogy a gyógyszeres kezelésre van szükség, akkor magánellátásban javaslok orvos vagy pszichiáter kollégát erre a célra, munkánk kiegészítéseként. Háziorvosához szintén tud fordulni, ha úgy érzi gyógyszeres kezelésre van szüksége.

Tagja vagyok a Brit Pszichológiai Társaságnak (BPS) és a UK Egészségügyi Kamarának (HCPC). Magyarországon tagja vagyok a Magyar Komplex Pszichoterápiás Egyesületnek (MAKOMP). Mindhárom szervezet etikai kódexét és szakmai előírásait köteles vagyok betartani és legjobb tudásom szerint követni.

Igen, rendelkezem szakmai felelősségbiztosítással, mely alapfeltétele az Egyesült királyságbeli Egészségügyi Kamarai tagságomnak. Magyaroszágon, magánegészségpénztárral jelenleg szerződésben nem állok.  

Ahol a szülők közösen nevelik gyermeküket, mindkét szülő/törvényes képviselő írásos beleegyezését kérem, munkánkkal kapcsolatban. A szülő visszautasíthatja az együttműködésre vonatkozó felkérést, hogy nem kíván részt venni a gyermekkel kapcsolatos munkában, de az írásos beleegyezése szükségszerű nyilvánvaló jogi okok miatt. Ahol az egyik szülő felelős törvényileg a gyermekért, akkor ennek a szülőnek a felelőssége, hogy a másik szülőt tájékoztassa a gyermek terápiás munkájáról. Amennyiben lehetséges, mindkét szülőt megkérem, hogy a gyermekkel való munkában vegyen részt, ahogyan ez általában a gyermek legfőbb érdeke is, néhány indokolt kivételtől eltekintve. Nem terhel felelősség azért, ha a szülők nem szolgáltatnak valósághű információt a fent említettekkel kapcsolatban. Ha további kérdése van, kérem hívjon fel!